Εξαιρετική επιτυχία η διοργάνωση του συνεδρίου EARLI 2015 από το ΤΕΠΑΚ με 1800 συμμετέχοντες!

Από τις 25 μέχρι και τις 29 Αυγούστου το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου φιλοξένησε με εξαιρετική επιτυχία το μεγαλύτερο επιστημονικό συνέδριο που έχει διοργανωθεί ποτέ στην Κύπρο, το 16o συνέδριο του οργανισμού European Association for Research on Learning and Instruction, EARLI 2015. Το συνέδριο EARLI είναι ένα από τα σημαντικότερα συνέδρια στον κόσμο στην έρευνα για μάθηση και διδασκαλία και διοργανώνεται ανά διετία σε διαφορετική ευρωπαϊκή πόλη.

Το φετινό θέμα του συνεδρίου ήταν “Towards a reflective society: Synergies between learning, teaching and research” (Προς μία αναστοχαστική κοινωνία: Οι συνέργειες μεταξύ της μάθησης, της διδασκαλίας και της έρευνας). Πρόεδρος του συνεδρίου ήταν η Δρ. Ελένη Α. Κύζα (Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου, ΕΣΔ). Η Δρ. Ιόλη Νικολαΐδου (ΕΣΔ) διετέλεσε ως διαχειρίστρια του συνεδρίου (conference manager) ενώ η Δρ. Άντρη Ιωάννου (Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών) ήταν η υπεύθυνη της ομότιμης αξιολόγησης (peer review process). Το συντονισμό της διοικητικής στήριξης ανέλαβε ο κ. Ηλίας Βασιλείου, Λειτουργός της Υπηρεσίας Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας.

Το συνέδριο παρακολούθησαν 1800 ερευνητές ενώ σε αυτό συνεισέφεραν περισσότεροι από 125 εθελοντές από όλη την Κύπρο. Οι ακαδημαϊκοί που συμμετείχαν προέρχονταν από 48 χώρες από όλες τις ηπείρους. Στη δε ομότιμη αξιολόγηση των υποβολών που έγιναν αποδεκτές για παρουσίαση συμμετείχαν 366 ακαδημαϊκοί οι οποίοι είναι μέλη του EARLI από όλο τον κόσμο.

Για κάθε μία από τις 5 μέρες του συνεδρίου λειτούργησαν 21-30 παράλληλες συνεδρίες, με μέσο όρο 4 παρουσιάσεων στην κάθε συνεδρία, και έγιναν άνω των 1500 ερευνητικών παρουσιάσεων (συμπόσια, προφορικές παρουσιάσεις, αναρτημένες εργασίες, εργαστήρια, συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης και προσκεκλημένες ομιλίες). Οι παρουσιάσεις ομαδοποιήθηκαν σε 47 κατηγορίες, βάσει των ποικίλων ερευνητικών περιοχών του EARLI, το οποίο είναι οργανωμένο σε 27 διαφορετικές Ομάδες Ειδικού Ενδιαφέροντος (Special Interest Groups, SIGs).

Κάθε μέρα κατά τις τρεις από τις πέντε μέρες του συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν 3 παράλληλες προσκεκλημένες ομιλίες από εννέα ομιλητές-ακαδημαϊκούς διακεκριμένου κύρους (Καθ. Marcia Linn, University of California Berkeley, USA, Καθ. Clark Chinn, Rutgers University, USA, Καθ. Ανδρέας Δημητρίου, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Καθ. Λεωνίδας Κυριακίδης, Πανεπιστήμιο Κύπρου, Dr. Anna Südkamp, Technical University Dortmund, Germany, Kαθ. Christine Howe, University of Cambridge, U.K., Καθ. Jane Oakhill, University of Sussex, U.K., Καθ. Tina Hascher, University of Bern, Switzerland και Καθ. Yrjö Engeström, University of Helsinki, Finland). Oι ομιλίες είναι διαθέσιμες στο κανάλι YouTube του συνεδρίου. Επιπρόσθετα, την πρώτη μέρα του συνεδρίου ο πρόεδρος του οργανισμού EARLI (2013-2015) και καθηγητής Κωνσταντίνος Π. Κωνσταντίνου (Πανεπιστήμιο Κύπρου), παρουσίασε την καθιερωμένη ομιλία του εκάστοτε προέδρου του οργανισμού.

O οργανισμός EARLI δίνει μεγάλη σημασία στην εκπαίδευση των νεαρών ερευνητών. Για το λόγο αυτό στις 23-24 Αυγούστου 2015 προηγήθηκε το συνέδριο JURE 2015 (JUnior REsearchers of EARLI), το οποίο απευθύνεται σε διδακτορικούς φοιτητές και ερευνητές που έχουν πάρει το διδακτορικό τους τα τελευταία δύο χρόνια. Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν συνολικά 157 ερευνητικές εργασίες (προφορικές ανακοινώσεις, αναρτημένες εργασίες, συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης), ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκαν 15 εργαστήρια από καταξιωμένους ερευνητές στο χώρο της μάθησης και της εκπαίδευσης. Το συνέδριο αυτό, το οποίο προέδρευσαν η Δρ. Μαρία Σολωμού, ειδική επιστήμονας στο Τμήμα ΕΣΔ, και ο κ. Γιάννης Γεωργίου, υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος ΕΣΔ, σημείωσε ιδιαίτερη επιτυχία καθώς προσέλκυσε περισσότερα από 300 άτομα από όλο τον κόσμο.

Το 2015 ο οργανισμός EARLI γιορτάζει τα 30 χρόνια από την ίδρυσή του. Η εμπιστοσύνη που επέδειξε ένας τέτοιος οργανισμός στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι σημαντικό γεγονός και η επιτυχία του συνεδρίου αποτελεί επιτυχία όλου του Πανεπιστημίου. Όπως μας ανέφερε κατά λέξη ένας διακεκριμένος Ευρωπαίος επιστήμονας, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος του οργανισμού EARLI αλλά και διοργανωτής ενός από τα συνέδριά του, η διοργάνωση του συνεδρίου άγγιξε την τελειότητα. Αυτό δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς την άψογη και αρμονική συνεργασία όλων των υπηρεσιών του Πανεπιστημίου.

Όλοι οι κάτοικοι στο κέντρο της Λεμεσού έχουν νιώσει τον παλμό του συνεδρίου, αφού οι σύνεδροι κυκλοφορούσαν καθημερινά από την περιοχή του Κάστρου μέχρι και το Ριάλτο. Η κοινωνική, οικονομική και επιστημονική συνεισφορά του συνεδρίου EARLI 2015, και του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, στην πόλη της Λεμεσού είναι αδιαμφισβήτητα σημαντική.

Η οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου ευχαριστεί ιδιαίτερα τις Πρυτανικές Αρχές, τη Διεύθυνηση και όλο το διοικητικό προσωπικό που συμμετείχαν και στήριξαν το συνέδριο. Ιδιαίτερες ευχαριστίες αρμόζουν στους εθελοντές του συνεδρίου και φυσικά σ’ όλη την οργανωτική επιτροπή που τους τελευταίους μήνες εργάστηκε με τρομερή αφοσίωση για την επιτυχία ενός τέτοιου διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου.

Leave a Reply