1. Όραμα του τμήματος

Το Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου έχει ως στόχο την προώθηση της παραγωγής, εφαρμογής και διάχυσης της γνώσης στο γνωστικό πεδίο της επικοινωνίας με έμφαση στα νέα μέσα. Στο Πρόγραμμα Σπουδών του, σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, δίδεται έμφαση στη σχέση μεταξύ των παλαιών, των νέων και των αναδυόμενων μέσων επικοινωνίας, αφενός, και της κοινωνικής δομής και δράσης, σε τοπική, ευρωπαϊκή και διεθνή κλίμακα, αφετέρου. Ειδικότερα, το Τμήμα στοχεύει στην επιστημονική ανάλυση και κατανόηση των τρόπων με τους οποίους η κοινωνική δράση διαμορφώνει και διαμορφώνεται από τις νέες τεχνολογίες, καθώς και στο πώς αυτές επηρεάζουν την οικονομία, την πολιτική, τη διακυβέρνηση, την εκπαίδευση, τις κοινωνικές ταυτότητες και τον πολιτισμό γενικότερα.

Το Τμήμα απονέμει πτυχίο Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου, καθώς και μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών επιπέδου Μάστερ και Διδακτορικού. Στο παρόν στάδιο το Τμήμα προσφέρει δύο κύκλους σπουδών επιπέδου μάστερ.

2. Στόχοι Μεταπτυχιακού Προγράμματος

Οι Νέες Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) έχουν αλλάξει σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο μαθαίνουμε, εργαζόμαστε και επικοινωνούμε. Οι τεχνολογίες αυτές προσφέρουν τεράστιες δυνατότητες για μάθηση και επικοινωνία, οι οποίες παραμένουν, στις πλείστες περιπτώσεις, ανεκμετάλλευτες λόγω της απουσίας ενός επαρκούς θεωρητικού, παιδαγωγικού, και τεχνολογικού πλαισίου. Το παρόν πρόγραμμα στοχεύει στη μείωση του χάσματος μεταξύ των δυνατοτήτων και της πραγματικότητας, βάζοντας τα θεμέλια για την ανάπτυξη γνώσεων και δεξιοτήτων χρήσης των ΤΠΕ, και συνδέοντας τις γνώσεις και δεξιότητες αυτές με την εφαρμογή τους σε αυθεντικές καταστάσεις.

Το πρόγραμμα αυτό απευθύνεται σε μεταπτυχιακού επιπέδου φοιτητές οι οποίοι ενδιαφέρονται να θεραπεύσουν σε θέματα που άπτονται του σχεδιασμού, της ερευνητικής διερεύνησης και της εφαρμογής των νέων τεχνολογιών μάθησης σε περιβάλλοντα τυπικής (π.χ. σχολεία) και μη τυπικής μάθησης (π.χ. μουσεία, συνεχιζόμενη εκπαίδευση, μάθηση κατά την εργασία, κ.τ.λ.)

Από το Σεπτέμβριο του 2014 το μεταπτυχιακό προσφέρει μαθήματα ειδικά για άτομα με υπόβαθρο στην Πληροφορική με έμφαση στο Διάχυτο Υπολογισμό (ubiquitous computing). Σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα μαθήματα τα οποία προσφέρονται στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού προγράμματος αυτό δίνει τη δυνατότητα σε άτομα με τεχνολογικό υπόβαθρο να διευρύνουν τις γνώσεις τους σε θέματα μάθησης.

Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα στις «Νέες Τεχνολογίες Μάθησης και Επικοινωνίας» αναγνωρίζεται από την Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας Κύπρου.